Mesto Žilina – Šport a iné športové aktivity

Šport, škol. športová liga, športové aktivity

jún

16

Orientační bežci v meste


Majstrovstvá Slovenska v orientačnom behu, disciplína šprint, ktoré sa uskutočnili 11.6.2016 boli premiérou orientačného behu, na tak vysokej úrovni, v uliciach a parkoch  nášho mesta. Obvykle sa súťaží v teréne ale občas, kvôli propagácii tohto športu, zavítajú preteky aj do centier miest ako to bolo teraz. Hoci drobný dážď trochu ovplyvnil početnosť diváckej a športujúcej verejnosti a sťažil podmienky súťažiacim aj organizátorom, premiéra dopadla veľmi dobre čo potvrdili hneď po dobehnutí do cieľa na Mariánskom námestí aj tí najpovolanejší, slovenskí reprezentanti ale aj bežní ľudia, ktorí si to prišli, v rámci sprievodnej akcie, len tak vyskúšať. Súčasťou podujatia bola totiž aj nenáročná trať pre verejnosť, ktorej účelom bolo predstaviť orientačný beh ako šport pre celé rodiny. O tom, že sa to aj napriek nepriaznivému počasiu podarilo, svedčí aj takmer stovka jej účastníkov počnúc deťmi a končiac seniormi.

V hlavných majstrovských kategóriách mužov a žien (21-34 roční) sa tešili z titulu majstra SR Pavol Bukovác z Farmaceutu Bratislava pred svojimi reprezentačnými kolegami Mariánom Dávidíkom a Ondrejom Pijákom (obaja KOBRA Bratislava) a Jana Macinská z Akademiku TU Košice pred Barborou Pijákovou zo Sokola Pezinok a Martinou Papugovou z ATU Košice. Bukovác sa navyše stal aj víťazom Memoriálu Petra Polónyiho, dlhoročného aktívneho pretekára a funkcionára Slávie ŽU aj Slovenského zväzu orientačného behu. V žiackych a dorasteneckých kategóriách sa najviac darilo Košičanom, ktorí si odniesli tri tituly zásluhou Martina Roháča, Dušana Slámu a Ľuboslavy Weissovej, o ďalšie tri sa potom podelili Tamara Miklušová a Lucia Matejíčková z Rapidu Bratislava a Matúš Šimo z Pezinka. Medzi juniormi bol najlepší Martin Jonáš z KOBRA Bratislava a juniorkami Tereza Miklušová z Rapidu Bratislava. V dvanástich vekových kategóriách masters, od najmladších (35-39 ročných) až po najstarších (nad 65), si podelilo tituly majstra SR osem slovenských klubov orientačného behu. Pretekov sa popri 265 slovenských orientačných bežcoch zúčastnilo aj takmer štyridsať pretekárov z Česka, Poľska a Maďarska, ktorí vytvorili silnú konkurenciu našim najlepším a významne podporili športovú kvalitu podujatia.

Domácich, z oddielu orientačného behu Slávia Žilinská univerzita, zastupovali na majstrovských tratiach len mládežníci, nakoľko ostatní pôsobili (a veľmi úspešne) v roliach organizátorov. Nezískali žiadny titul ale aj dve strieborné medaily Adama Krála a Martiny Šelingovejtri bronzové Veroniky a Martina Klabouchovcov a Kataríny Košútovej nie sú na zahodenie. Smolu mali bratia Michal a Tomáš Ondrejkovci, ktorým sa ušli nepopulárne štvrté miesta. Za zmienku ešte stojí piate miesto Gabiky Trepáčovej a ôsme Tomáša Jurčíka medzi žiakmi, piate miesto Lenky Belicovej medzi st. dorastenkami a najmä šieste miesto juniorky Vandy Hošekovej v hlavnej kategórii žien.

Na záver treba poďakovať tým, ktorí prispeli k úspechu Majstrovstiev SR a to hlavne mestu Žilina za technickú a materiálnu pomoc, Nadácii KIA Motors Slovakia za finančnú podporu, AZET, s.r.o. za poskytnutie priestoru pre štart, CZŠ R. Zaymusa za šatne, TESCO Žilina za ceny pre víťazov, SOOP, s.r.o. za tlač máp, Garminu za technické vybavenie cieľa a mnohým ďalším. Veríme, že pri ďalších podujatiach budeme môcť s nimi opäť počítať…

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.