Mesto Žilina – Šport a iné športové aktivity

Šport, škol. športová liga, športové aktivity

sep

19

Ahoj športovci a priaznivci extrémnych výkonov!


Iba tí najsilnejší, v každom počasí a v najťažšom tímovom preteku na Slovensku kde je prepojené nebo aj vzduch …

 

Iba tí dokážu prekonať sami seba, ukázať kde je ich dno a navyše nesklamať a nepoložiť tím.
Tento pretek žiaľ nie je pre každého, tu sa neskúša, tu sa ide na doraz za každého počasia, ťažkostí, zlyhania výstroja aj zranení.
Tomáš Petrželka – rok 2014 – z vykĺbeným ramenom po páde pri zjazde na bicykli po cca 500 metroch trate ju zvládol až do cieľa a podržal tím.
Štefan Štefák – rok 2013 – zauzlené šnúry na padáku, ale šťastne to dotiahol až do cieľa a nehodil záložku a taktiež nezradil tím.
Tomáš Višňovský – rok 2016 – defekt na prednom kolese a zvíťazil v bikoch, preto zvíťazil jeho tím.

Podobných príbehov je veľa, každý rok niekoľko.

A ktorý tím si v tomto roku rozdelí 150,-€ ?

Minulý rok sme preteky urobili na začiatku sezóny, konkrétne 9. apríla. Počasie v tomto období býva v našom regióne pravidelne príjemne jarné, s prvými teplými lúčmi slnka a z predlžujúcimi sa dňami, ale …. nebo zasiahlo a bolo strašne, horšie ako pod psa. Na Straníku 120C, bezvetrie, 100% oblačnosť a vlhkosť, kvapky sa robili rovno pred očami. Pred pretekom dva dni pršalo, a zem bola ako špongia púšťajúca vodu. Paraglidisti prvý krát v histórií neleteli ale doslova sa šmýkali po blate na pristávaciu plochu v Tepličke na predávku štafety bežcom. Ani sa niet čo čudovať že sa preteku sa zúčastnili iba 3 tímy !!! Ale aj v tomto extréme sa súťažilo. 

Víťazným tímom s časom 1:09:48hod sa stal Šarkan Team v zložení Višňovský – bike, Jánošík – paragliding a Štefina – beh. Najrýchlejším cyklistom bol Tomáš Višňovský, ktorý bol zároveň aj hrdinom dňa pretože takmer celú trať absolvoval na defekte zadného kolesa. Z paraglidistov dobehol do cieľa najrýchlejšie Tomáš Vajda a z bežcov Štefan Štefina.

V tomto roku je trať a pravidlá opäť rovnaké ako v minulých ročníkoch a pretekári v jednom tíme v zložení cyklista, paraglidista a bežec musia spoločne na takmer 15 km dlhej trati nastúpať výškových takmer 1000 metrov, a pokiaľ chcú vyhrať, musia to dokázať v kratšom čase ako ich súperi. Zatiaľ je neprekonaný rekord trate z roku 2014. Ten stále patrí ŠARKAN TEAM-u v zložení Tomáš Višňovský – bike, Štefan Štefina – beh a Marek Jánošík – paragliding ktorý celú trať o dĺžke 14 890 metrov s prevýšením 961 metrov zdolali zatiaľ ako jediný pod jednu hodinu presne v čase 0:59:40. 

Držiteľom traťového rekordu na biku je Tomáš Višňovský s časom 0:25:25 z roku 2014, v behu Martin Kais s časom 0:25:07 taktiež z roku 2014 a najrýchlejším paraglidistom je po ročníku 2015 Matej Mühélyi s časom 0:05:42.

Či búdu tieto méty pokorené to uvidíme v sobotu 14.9. 2017. Výsledky zo všetkých ročníkov nájdete na www.x-air.sk . Tešíme sa na Vašu účasť, prídite prekonať sami seba, alebo povzbudiť tých ktorý posúvajú vrcholy.

 Štartujeme v sobotu 14.9. 2017 o 12.00 hod pred Hangárom na Straníku.

Kontakt na organizátorov:
Riaditeľ preteku – Peter Vrabec 0903 103 839, www.x-air.sk

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.