Mesto Žilina – Šport a iné športové aktivity

Šport, škol. športová liga, športové aktivity

dec

10

Historická chvíľa pre Slovensko: Máme vicemajstrov sveta v DogFrisbee!


Slovenskí reprezentanti Patrik Szőcs a jeho štvornohý parťák Darty štvrtý raz reprezentovali našu krajinu na Majstrovstvách sveta v dogfrisbee v USA. Po štvrtýkrát sa domov vrátili ako najlepší európsky tím a tentokrát domov priviezli aj titul II.Vicemajstrov sveta v kráľovskej disciplíne Freestyle, čo sa doteraz nikdy žiadnemu Európanovi nepodarilo!

Vznik kynologického športu dogfrisbee sa datuje od roku 1974, keď Američan Alex Stein predviedol akrobatické skoky so svojim Ashleym (plemeno Whippet) počas futbalového zápasu a od tohto momentu sa začal tento šport šíriť rýchlosťou svetla. Na Slovensku datujeme oficiálne začiatok tohto športu až v roku 2013, kedy vznikol Športový zväz Dogfrisbee Slovakia. Od tohto dátumu sa na Slovensku konalo množstvo seminárov, ukážok, medzinárodných súťaží, vrátane Majstrovstiev Európy 2018 a Majstrovstiev Slovenska 2019. Našimi historicky najúspešnejšími reprezentantmi sú Patrik Szőcs a jeho verný austrálsky ovčiak Darty. Táto vskutku skvelo zohraná dvojka predvádza akrobatické triky spojené s hádzaním lietajúcich tanierov po celom svete. Na svoje konto si pripísali už množstvo víťaztiev na medzinárodných podujatiach a doviezli do našej malej krajiny mnoho významných titulov ako 3x Majstri Českej republiky, 2x II. Vicemajstri Európy, Majstri Európy, 4x najúspešnejší európsky tím na MS a vďaka úspechu na tohtoročných Majstrovstvách sveta sa naši reprezentanti stali historicky nielen prvými Slovákmi, ale aj prvými Európanmi, ktorí sa postavili na tomto vrcholnom podujatí na pódium v kráľovskej disciplíne Freestyle a domov doviezli veľmi cenný titul II. Vicemajstra sveta. Tieto MS sa konali 2.-3.11.2019 v americkom Cartersville a naši chlapci si zmerali sily s vyše 80 tímami z celého sveta. Doterajšiu nadvládu japonských pretekárov sa síce našim reprezentantom nepodarilo prekaziť, no i tak Európan na treťom mieste bol veľkou senzáciou a my môžeme len konštatovať, že sme veľmi hrdí na to, že sú to práve chlapci z malého Slovenska, ktorí napriek nezáujmu zo strany sponzorov i štátnych inštitúcií podporiť mladých talentovaných športovcov dokázali už 4x dať dokopy nemalé prostriedky (cca 3 000 € ) a aj vďaka svojim priateľom mohli pre našu malú krajinu vybojovať úspech takýchto rozmerov.

Slovenský reprezentant v dogfrisbee Patrik Szőcs: „Neopísateľné pocity v nás stále prevládajú. Niekedy mi to príde ako sen, že sme mali tú česť sa v Slovenských farbách postaviť na stupne víťazov na tak prestížnom podujatí a stáť tam poboku bývalých i aktuálne niekoľkonásobných majstroch sveta. Je to akési zadosťučinenie za tvrdo oddrenú robotu. Tento úspech nás posúva vpred a ženie nás k novým cieľom pri reprezentovaní našej krajiny. O rok sa chceme vrátiť a dokončiť, čo sme začali.“

Patrik Szőcs je zároveň aj predsedom Športového zväzu Dogfrisbee Slovakia, ktorý funguje na Slovensku už 7 rokov a pravidelne organizuje semináre, ale aj rôzne ukážky či exibície. Samotný Patrik sa so svojim 7-ročným austrálskym ovčiakom a so svojou partnerkou a ďalšími štvornohými parťákmi okrem súťaženie podiela aj na vzdelávaní mladých ľudí a detí v kynologickej oblasti a celkového prístupu k zvieratám i prírode v spoločnosti. Pravidelne vystupujú a prednášajú v škôlkach i školách v Žilinskom regióne. Ako nám sám predseda povedal, jeho cieľom je dostať tento šport medzi ľudí, dostať ľudí von a športovať so svojimi psami, pretože niet lepšieho relaxu po ťažkom dni v škole alebo v práci.

Kontakt: 0915 425 770, patrik@dogfrisbee.sk, www.dogfrisbee.sk

Video: https://drive.google.com/open?id=1r0pK_SZt3ONoEzJFh_-rlwnxGLlkQkeF mčr

https://drive.google.com/open?id=1jPEOz-uCJNkXf6aT61FxKYf4c_KRMdfu ms

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.