Mesto Žilina – Šport a iné športové aktivity

Šport, škol. športová liga, športové aktivity

mar

11

Žilinskí karatisti obhájili tituly majstrov SR a nestratili sa ani na svetovom pohári K1 Serie A v Salzburgu


Sezóna karatistov býva už tradične nabitá a výnimkou nie sú ani aktuálne dni. Tie tento krát patrili predovšetkým seniorom a tí, po početných úspechoch detských a juniorských reprezentantov, potvrdili, že žilinský klub AC UNIZA je momentálne veľmi úspešný vo všetkých vekových kategóriách. 

Majstrovstvá SR seniorov 2019 – Dolný Kubín

Na MSR seniorov v karate, ktoré sa uskutočnili v sobotu 9.3.2019 v Dolnom Kubíne  si žltozelení počínali nad očakávanie. Ziskom 7 individuálnych a 2 teamových medailí  vyniesli svoj klub, v celkovom hodnotení, na vynikajúce druhé miesto z celkového počtu 32 slovenských klubov.

Minuloročné majstrovské tituly obhájili René Adler a družstvo žien AC UNIZA v zložení Nováková, Kuklová, Hrnková a Bello. Svojim premiérovým majstrovským titulom v tejto vekovej kategórii štatistiku vylepšila aj Eva Nováková.

Tesne za najvyššou priečkou v individuálnych kategóriach zaostali Zuzana Bello, Juraj Tabak, Hana Kuklová a Oľga Bodnárová, ktorá ako jediná súťažila v súborných cvičeniach kata. Ich výkony pre Žilinu teda znamenali 4 strieborné medaily.

Medailovú štatistiku ziskom dvoch bronzov doplnili Silvia Chajdáková a družstvo mužov AC UNIZA (Adler, Tabak, Vanka).

Vzhľadom na umiestnenie klubu AC UNIZA v celkovom hodnotení klubov, ako aj na počet majstrovských titulov a celkový počet získaných medailí, je možné považovať počínanie Žilinčanov za historicky jedno z najúspešnejších.  

 

Svetový pohár K1 Serie A – Salzburg

Ešte o pár dni skôr sa v rakúskom Salzburgu konalo ďalšie pokračovanie série podujatí svetového pohára. Po štartoch v Santiago de Chile a čínskom Šanghaji  na ňom bojovali o ďalšie body do svetového rebríčka  slovenské reprezentantky Hana Kuklová a Sarah Hrnková. Obe sú ešte stále juniorky, no napriek tomu už dokázali potrápiť a aj prekvapiť viaceré skúsené súperky zo svetovej špičky.

V Salzburgu to však tiež nebolo nič jednoduché, o čom svedčí tiež početnosť štartujúcich v jednotlivých kategóriách.  Hrnková sa predstavila v kategórii športového zápasu kumite žien do 61 kg, kde na ňu čakalo až 132 súperiek. V  kategórii  Hany Kuklovej, do 55 kg, bol tento počet ešte o sedem pretekárok vyšší.

Konkurencia je obrovská a každý vyhratý zápas na tejto úrovni sa počíta. Na Žilinčanky v prvom kole čakali súperky Laura Hoffmann z Luxemburska a Kirby Danielle z Anglicka, pričom predovšetkým Kuklovej Luxemburčanka bola tvrdým orieškom, nakoľko je bronzovou medailistkou z predošlých ME do 21 rokov.

Kuklová aj Hrnková však svoje úlohy zvládli a vo svojich zápasoch zvíťazili v pomere 3:0, resp. 6:4. Predovšetkým pre Kuklovú bolo toto víťazstvo špeciálne, nakoľko bolo jej premiérovým na tejto úrovni.

V druhom kole to však našim už podľa predstáv nešlo. Kuklová sa s turnajom rozlúčila po prehre 0:2 s Abdul Jamil Syarulniza z Malajzie a  Hrnková po ťažkom zápase s Annou Rodinou z Ruska, ktorý skončil výsledkom 1:4. V Hrnkovej prípade sa jednalo proti Ruske o odvetu za semifinálovú prehru z nedávnych ME do 21 rokov v Dánsku, kde sa jej súperka napokon stala majsterkou Európy.

Hoci body z tohto podujatia ešte nie sú započítané do aktuálneho svetového rebríčka, dá sa predpokladať, že Hrnková by sa vďaka nim mala tesne priblížiť prvej stovke. Ešte príjemnejší je však pohľad na ranking do 21 rokov, kde Sarah aktuálne patrí 17. priečka.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.